Vedeldning i lokaleldstad

Kanske har du nyligen haft sotaren eller brandskyddskontrollanten på besök – och känner dig trygg i att eldstaden är både rengjord och kontrollerad utifrån eventuella sprickbildningar eller dylikt? Men att elda tryggt och säkert handlar också om det egna handhavandet. Det finns några punkter du kan tänka lite extra på. Ett vanligt riskmoment, särskilt mörka och kallar vinterkvällar, är att man råkar elda lite för hårt. För mycket ved och för intensiv eld kan göra eldstaden eller rökkanalen överhettad, så att strålningsvärmen antänder kringliggande material. Ett inledande tips är därför att undersöka vad som anges i bruksanvisningen för din eldstad. Varje eldstad har sin rekommenderade gränsnivå – vanligen max 3 kg ved i timmen. En annan tumregel är att låta eldstaden vila lika länge som du använt den. Elda två timmar – vila två.

Att tänka på vid vedeldning i lokaleldstad:

 • Använd torr ved i lämplig storlek.
 • Tänd i toppen, så undviker du onödiga utsläpp
 • Max 3 kg ved i timmen (såvida inte manualen säger annat)
 • Låt eldstaden vila – lika länge som den varit aktiv!
 • Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor.
 • Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
 • Kontrollera rökgastemperaturen över tid. Den ska inte överstiga 350°C, annat än vid kortare tillfällen – t ex just när brasan tänds eller när syre på olika sätt tillförs. En rökgastermometer är en bra investering!
 • Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Placera den på ett underlag som inte är brännbart.
 • Pyrelda inte.

Har du rätt ved?
Veden ska vara torr (ca 18% fukthalt). Den bör vara lagrad torrt och luftigt minst ett år (inte under en presenning). Den ska också vara “lagom stor” – kapad i lämplig längd och kluven. Vid upptändning krävs ofta tändved d.v.s. stickor och tunnare vedträn.

Lär känna din eldstad – och se till att ha rätt mängd förbränningsluft
När du eldar gäller det att ha koll på eldens syretillförsel, så att det är lagom mängd. Förbränningsluften regleras på olika sätt i olika eldstäder. Lär känna din egen eldstad. Har du bruksanvisning tillgänglig är det bra att ta del av den. Utöver punkterna i inledningen på denna sida, se gärna videolänkar här intill med steg-för-steg hur du tänder den perfekta brasan – och hur du håller den vid liv.

I händelse av soteld:

 • Stäng alla luckor på eldstaden.
 • Ring 112 Brandkåren.
 • Kontrollera hela tiden skorstenen i hela dess längd – speciellt vid bjälklagsgenomgångarna och på vinden samt taket, där gnistor från skorstenen kan blåsa in under trasiga tegelpannor.
 • Ring sotningsdistriktet och beställ en besiktning av skorstenen. Vid soteld kan en skorsten bli otät. Skorstenens isolering kan också bli förstörd, vilket kan leda till framtida överhettning och antändning av intilliggande material.

Läs även:

Rot-avdrag på ventilationsrensning

Eskilstuna Ventilationsrensning AB har en lång erfarenhet av att rengöra ventilationssystem. Nu är det ett bra tillfälle då du har möjlighet att få ROT-avdrag. Det innebär att
arbetskostnaden minskar med 30 %. Rengöringen kan även leda till en energibesparing! Vi utför också all form av montage av villaventilation.

 

rotavdrag

Nyheter

-Passa på att beställ filter och service av ditt ventilationsaggregat.
-Injustering luftflöden!
-Beställ besiktning av skorsten och eldstad!
-Behöver du hjälp med takskyddsmontage?
-Läckagemätning och OVK av din nybyggda villa!
-Planera in för radonmätning eller åtgärder under vinter halvåret

 

 

Jobba hos oss!

Eskilstuna Sotnings AB & Eskilstuna Ventilationsrensning AB är ett växande bolag och behöver därför anställa mer folk till sin verksamhet i Eskilstuna.

Läs mer här

 

Sotning och ventilation

Eskilstuna Sotnings AB erbjuder, utöver lagstadgad sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Eskilstuna Kommun, helhetslösningar inom sotning, ventilation och OVK besiktning för såväl kommun, privatperson och företag. Vår målsättning är att bli Mälardalens ledande leverantör av sotnings- och ventilationstjänster.

Vill du ha hjälp av oss vänligen kontakta oss på info@etunasotning.se

Offertförfrågan

Vill du göra en offertförfrågan på ett sotnings- eller ventilationsarbete?
Oavsett om det gäller sotning eller ventilation så är det hit du ska vända dig. Fyll i formuläret som du hittar här så hör vi av oss: