Att elda med pellets

Pellets tillverkas helt utan tillsatser och är ett bränsle som förbränns i små mängder under hög temperatur. Något som minskar utsläppen och belastningen på miljön. Pellets kan användas i olika typer av eldstäder – både i pannor och i lokaleldstäder – och är ett mycket energirikt bränsle. Eldar du pellets i värmepanna så räcker det ofta med en dryg liter för att vintertid värma upp en normalstor villa under en timme.
Pellets är en bra lösning för villaägare med en olje- eller kombipanna i källaren, men det finns också nya pannor som är speciellt konstruerade för pelletseldning. Väljer du att ha kvar din gamla oljepanna byter du helt enkelt ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare. Även husägare som satsat på vedeldning med en bra panna och ackumulatortank kan lätt gå över till eldning med pellets. Det finns flera olika lösningar för hur pannan kan byggas om och kostnaden blir ofta relativt låg.

Att kombinera energikällorna
Inte ens i hus med direktverkande el är eldning med pellets en omöjlighet. Lösningen heter då pelletskamin. Med en central placering i ett hus kan kaminen ersätta stora delar av uppvärmningselen, medan varmvattnet värms som tidigare. Flera kaminer har termostatdrift som gör det möjligt att ställa in önskad temperatur, vilken bibehålls så länge det finns pellets i magasinet.

Mycket sköter sig självt
Att elda med pellets är bekvämt – men kräver en del underhåll. Brännaren skruvar in pellets från bränslelagret till ett litet mellanlager varifrån en skruv för in bränslet i brännaren. Pelletsbrännaren behöver göras ren ungefär en gång i månaden och askan kan behöva tömmas flera gånger i veckan. Man behöver förstås se till att det hela tiden finns pellets hemma. Tänk på att pellets tar ganska mycket plats och att säckarna är tunga och otympliga. Något som kan behöva tas i beaktande, inte minst ur ergonomisk synpunkt.

Att köpa pellets
Det företag som installerar din utrustning eller pelletsleverantören kan informera om doseringen. Inköpen av pellets kan gå till på olika sätt. Det går att köpa bränslet i lösvikt hos tillverkaren, men vanligt är att villaägare får pellets levererat i storsäckar, på pall eller via bulkbil. För dig som tänker elda med pellets är det en fördel om huset har ett rejält pannrum, eller något annat utrymme som passar som lager.

  • Ta alltid kontakt med skorstensfejarmästaren innan du gör installationer för att elda med pellets.
  • Glöm inte säkerheten. Skydda ditt pelletslager – det är ett extremt torrt bränsle som lätt kan antändas.

Läs även:

Rot-avdrag på ventilationsrensning

Eskilstuna Ventilationsrensning AB har en lång erfarenhet av att rengöra ventilationssystem. Nu är det ett bra tillfälle då du har möjlighet att få ROT-avdrag. Det innebär att
arbetskostnaden minskar med 30 %. Rengöringen kan även leda till en energibesparing! Vi utför också all form av montage av villaventilation.

 

rotavdrag

Nyheter

-Passa på att beställ filter och service av ditt ventilationsaggregat.
-Injustering luftflöden!
-Beställ besiktning av skorsten och eldstad!
-Behöver du hjälp med takskyddsmontage?
-Läckagemätning och OVK av din nybyggda villa!
-Planera in för radonmätning eller åtgärder under vinter halvåret

 

 

Jobba hos oss!

Eskilstuna Sotnings AB & Eskilstuna Ventilationsrensning AB är ett växande bolag och behöver därför anställa mer folk till sin verksamhet i Eskilstuna.

Läs mer här

 

Sotning och ventilation

Eskilstuna Sotnings AB erbjuder, utöver lagstadgad sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Eskilstuna Kommun, helhetslösningar inom sotning, ventilation och OVK besiktning för såväl kommun, privatperson och företag. Vår målsättning är att bli Mälardalens ledande leverantör av sotnings- och ventilationstjänster.

Vill du ha hjälp av oss vänligen kontakta oss på info@etunasotning.se

Offertförfrågan

Vill du göra en offertförfrågan på ett sotnings- eller ventilationsarbete?
Oavsett om det gäller sotning eller ventilation så är det hit du ska vända dig. Fyll i formuläret som du hittar här så hör vi av oss: